top
back |
Vaši putopisi

Sigurni smo da mnogi od vas imaju divnih iskustava i putovali su po krajevima Skandinavije gdje klasična tura turističkih agencija ne ide. Pošaljite nam svoje materijale u digitalnom obliku i mi ćemo se pobrinuti ne samo da ne padnu u zaborav, već da dođu do čim većeg broja zainteresiranih!

Više...
bottom
banner 1
Denmark
Jezici

Jezici

Jezici koji se govore u Skandinaviji zovu se Sjeverno Germanski jezici, a uključuju danski, švedski, norveški, islandski, faroanski. Ovi jezici su obično svrstani u Istočno- (danski, švedski) i Zapadno-skandinavske (norveški, islandski) jezike. Finski spada u obitelj ugro-finskih jezika.

Danski ::
Danski je Sjeverno germanski jezik, kao grana Indo-Europskog obiteljskog stabla gdje spadaju islandski, faroanski, norveški i švedski. Postoji više od 5.292.000 govornika! Danski je službeni jezik Kraljevine Danske, kao i drugi službeni jezik koji se govori na Farskim Otocima (zajedno s faroanskim) i Grenland (uz Grenlandski). Danish is also recognised in the bordering area of Germany. Danski se također može raspoznati u područjima koje graniče sa Njemačkom.
U danskom jeziku koristi se latinica plus æ, ø, å. Zašto ne naučiti nekoliko korisnih Danski riječi i izraza za putnike?

Norveški ::
Povezan sa islandskim i faroanskim, norveški jezik također spada u obitelj Indo-Europskih jezika. Govori ga cca. 5,000,000 ljudi. Norveški i švedski su među nekoliko europskih tonskih jezika, što je jezik u kojem ton u slogu od dvije inače identične riječi, može promijeniti njihovo značenje. Norveški se također govori i u dijelovima Danske i Švedske.
Koristi se latinično pismo plus æ, ø. Pogledajte korisne Norveški riječi i izraze za putnike!

Švedski ::
Švedski je jako sličan danskom i norveškom, te drugim Sjeverno Germanskim jezicima. Postoji najmanje 9 milijuna govornika švedskog. Švedski jezik je nacionalni jezik Švedske, a također i jedan od dva nacionalna jezika u Finskoj.
U švedskom se koristi latinica ta å, ä, ö. U povijesti Švedskog alfabeta također se koristilo þ, æ, ø. Naučimo naučiti nekoliko jednostavnih i korisnih Švedskih riječi i izraza za putnike.

Islandski ::
Islandski jezik je također dio Sjeverno germanskih jezika, te je povezan sa švedskim, norveškim, danskim / faroanskim. Na žalost, u današnje vrijeme ima samo 290.000 govornika. Islandski jezik je službeni jezik Islanda.
Islandski koristi latinicu, plus Þ, ð, æ, á, é, í, ó, ú i ö.

Finski ::
Finski je jedan od službenih jezika u Finskoj (švedski je drugi). Finski je također službeni manjinski jezik u Švedskoj i Norveškoj, gdje borave brojni finski govornici.
Finski alfabet također koristi latinično pismo te Ä i Ö. Imajte na umu da kod finskog razlikujemo "standardni jezik" (formalni Finski za medije i politiku) i "govorni jezik" (koristi se svugdje drugdje.)top
_
divider
bottom
top
_

bottom